Endoskopi
Endoskopi nedir?
Endoskopi içi boş olan organların gözle görülerek, incelenmesidir. Baktığımız organların çeşidine göre endoskopinin de isimleri değişmektedir. Örnek olarak yemek borusu, mide ve onikiparmak bağırsağını inceleyen endoskopiye gastroskopi adı verilir. Kalın bağırsak ve ince bağırsağın son bölümünü inceleyen endoskopik işleme ise kolonoskopi denir.
Endoskopik işlemler son yıllarda oldukça basitleşmiş ve hastaları hiç travmatize etmeden yapılır hale gelmiştir. Endoskopi cihazları son derece incelmiş ve esnek hale getirilmiştir. Bu sayede hastalar çok rahat bir şekilde endoskopik müdahaleleri tölere edebilmektedir.
Son yıllarda endoskopik işlemler birtakım sedasyon adı verilen hastayı rahatlatıcı, sakinleştirici, hafif uyku verici ilaçlar kullanılarak çok daha kolay yapılır hale gelmişlerdir.
Endoskopi nasıl yapılır?
Endoskopi yapılmadan önce yapılacak endoskopi türüne göre hastalar için birtakım hazırlıklar gerekir.
Gastroskopik işlemde, yani midesine bakılacak hastanın mide endoskopisi işleminden önce son 6 saat içinde herhangi bir şey yememiş olması gerekir.
Gastroskopi yapılacak hasta yüzükoyun yatırılır ve sol tarafına doğru çevrilir. Hastanın dişleri arasına özel bir dişlik konulur ve bu dişlik sayesinde endoskopi cihazı rahatlıkla hareket ettirilebilir.
Gastroskopi öncesinde hastanın boğazına lidokayin adı verilen bir madde içeren bir sprey sıkılır ve endoskopik cihazın uç kısmını kolaylaştırıcı, rahatlıkla gidip gelmesini sağlayıcı bir yumuşatıcı jel sürülür ve bu şekilde yutturularak işleme devam edilir.
Endoskopi yapılırken kişi acı hisseder mi?
Endoskopik işlemlerde, özellikle gastroskopide ağrı olmaz. Tabii ki endskopik cihazın ağızdan yutturulması sırasında bir miktar öğürtü olabilir ancak artık son yıllarda bunları azaltmak için sedasyon adı verilen hastayı rahatlatıcı, hafif uyutucu ilaçlar kullanılır. Bu sayede hastada hiçbir ağrı hissedilmeden, çok fazla öğürtü olmadan işlem tamamlanabiliyor.